GESCHIEDENIS DE STOLP TEXEL

Groepsaccommodatie De Stolp is van oorsprong een agrarisch familiebedrijf waar door de jaren heen het toerisme steeds meer de overhand kreeg. Na de overname door reeds de vierde generatie familie Commandeur is er geen plaats meer voor de agrarische tak en richt het bedrijf zich geheel op het toerisme.

1937-1939

Oorspronkelijk bestond het bedrijf alleen uit een stolpboerderij van een paar honderd jaar oud.

In 1937 is er een vergunning aangevraagd voor verbouw van deze stolpboerderij. In 1938 werd deze vergunning gewijzigd in nieuwbouw.

Na de bouw die in 1938 klaar was, werden hier vanaf 11 april 1939 de eerste groepen ondergebracht en is de toeristische verhuur ontstaan. 

“ Boerderij "De Stolp", het eerste onderkomen van de VIIIe zoeklichtafdeling 1e Sectie (ged.). Het regiment kwam, met 3 zoeklichten, op 11 april 1939 van de kazerne in Utrecht aan op Texel.

1940-1945

In de Tweede Wereldoorlog werd De Stolp bezet. Net na de oorlog is De Stolp ook nog gebruikt als school, omdat het oorspronkelijke schoolgebouw verwoest was. Tot 1975 werd De Stolp gecombineerd gebruikt als koeien en schapenstal en als groepsverblijf.

1975

In 1975 werd het hooivak voorzien van een zolder en werden de koeienstallen verbouwd tot slaapkamers. Na de verbouwing was er voor vee geen plaats meer in de Stolp. De Stolp was vanaf toen permanent in gebruik als groepsverblijf.    

1985 STOLP II VOOR SCHAPEN EN TOERISTEN

In 1985 werd Stolp II gebouwd met als doel er in de winter schapen in te laten lammen en in de zomermaanden toeristen te herbergen. Toen bleek dat dit niet haalbaar was is er een aparte schapenstal gebouwd zodat Stolp II uitsluitend voor de verhuur gebruikt kon worden.

2001-2005 GROEPSACCOMMODATIE STOLP III GEBOUWD

Nu er geen schapen meer op het bedrijf aanwezig zijn, besloten de huidige eigenaren de schapenstal te verbouwen tot een nieuw groepsverblijf Stolp III. Zij hebben het gebouw helemaal zelf gebouwd. Ze zijn daar mee begonnen in 2001 en het gebouw ging open in 2005. Om de accommodatie wat meer uitstraling te geven wilden de eigenaren er een thema aan verbinden in de vorm van country western stijl. Daar wordt tot op heden nog volop aan gewerkt door de eigenaren zelf.

2010-2015 NIEUWBOUW VAN DE OORSPRONKELIJKE STOLPBOERDERIJ

De oorspronkelijke stolpboerderij is gesloopt en herbouwd zodat deze weer aan de moderne eisen van deze tijd voldoet. Dit is grotendeels door de eigenaren zelf uitgevoerd. Dit is inmiddels de 3e Stolpboerderij op deze plek. De Nieuwe Stolp is nu eigenaars woning met receptie en B&B.

2016

Op 1 augustus 2016 is de luxe Boutique B&B open gegaan met 4 kamers onder de naam B&B Le Commandeur.

2019

Jubileum 80 jaar Groepsaccommodatie De Stolp